Proč je důležité pít vodu?

06.11.2010 00:33

 

Úryvek z knihy Šafránové roucho od autora Dr. T. Lobsanga Rampy – Významné body výkladu učitele (lámy lékaře) v tibetském Čokpory svým žákům v rámci vyučování bylinářství, anatomie a lékařství - výňatky zaměřené na účinky vody na trávicí systém:

 

„Voda“ prohlásil vyučující láma, „voda je klíčem k dobrému zdraví. Lidé jí ale nepijí dost na to, aby tělu umožnili řádně fungovat. Člověk se nají, a tím do sebe vpraví spoustu hutné hmoty, která tou dlouhou cestou střev jen stěží prochází. Výsledkem je, že trávicí soustava se ucpává, zařívání je špatné a dochází k úplné neschopnosti věnovat se studiu a provozování metafyziky.“

...

„Mistře,“ ozval se mladých mnich, pocházející z nějaké menší lámaserie, „je to pravda, že pijeme-li při jídle, ředíme si tím žaludeční šťávy? Alespoň tak mi to bylo řečeno.“ ... „Tak to je dobrá otázka!“ opáčil vyučující láma. „Spousta lidí si to myslí, ale není to pravda. Tělo totiž dokáže vytvářet žaludeční šťávy natolik zhuštěné, že za určitých okolností tyto šťávy mohou začít natravovat dokonce i tělo samotné.“

...

„Mistře,“ ozval jsem se směle, „může ztrápený člověk dostat žaludeční vředy stejně tak, jako si soužením působí bolesti hlavy?“ Učitel se usmál a odpověděl: „Ano, to je dobrý postřeh. Když se někdo trápí, žaludeční šťávy se mu v žaludku stále víc zahušťují, až se nakonec jejich účinek obrátí proti žaludku samému. Kyseliny, které za běžných okolností potravu natravují, nejslabší místo žaludeční stěny postupně naleptají, až do ní nakonec proděraví i otvor. Žaludečním obsahem pak začnou zmítat bodavé bolesti a šťávy se zahušťují stále více. Kyselinám se nakonec podaří takto vzniklou trhlinou prosáknout, proniknout do prostoru žaludeční stěny a – žaludeční vřed je na světě. Přiměřené množství vody by situaci velice zmírnilo, případně by mohlo vzniku žaludečního vředu i zabránit. Poučení: když na vás dolehne úzkost a trampoty, pijte alespoň dostatečné množství vody, čímž nebezpečí vzniku žaludečních vředů snížíte!

...

Nejhorším neduhem lidstva je zácpa! Ta totiž způsobuje mnohem víc všeobecné nemocnosti, než jakákoliv jiná porucha. Vytváří příhodný terén chorobám mnohem vážnějším. Jejím působením se člověk cítí unavený, špatně naladěný a uboze churavý. Zácpa se ale dá vyléčit. Neléčíme ji však vysokými dávkami cascary sagrady ani litry ricinového oleje, nýbrž prostě jen tím, že pijeme dostatečné množství vody. Uvědomte si toto: pozřeme jídlo a to musí postupovat dál žaludkem a střevy. V nich se nacházejí kraťoučké vlásečnicové útvary zvané klky (vypadají jako hladké trubičky), odsávající živiny z natravované potravy. Pokud je jídlo příliš nestravitelné, příliš tuhé, nemůže do lklů proniknout a nabalí se do tvrdých žmolků. Střeva by se měla jakoby svíjet, jak bychom mohli názorně popsat průběh peristaltiky, jejíž pomocí je jídlo trávicí trubicí posunováno, čímž se zároveň vytváří prostor pro jídlo, které teprve přijde. Je-li však potrava příliš tuhá, peristaltika přivodí jenom bolest, ale ne žádoucí pohyb. Proto je voda ke změkčení trávené potravy tolik důležitá.“

 

„Mistře,“ zeptal jsem se. „Jak účinkuje projímadlo?“ ... „Člověk, jenž projímadlo potřebuje, už nedostatečnost tělesných tekutin vykazuje. Trpí zácpou, protože mu v těle chybí dostatečné množství vody ke změkčení nahromaděných odpadních produktů. Vodu je třeba získat, a tak projímadlo nejdříve přiměje tělo přivádět klky vodu, aby se masa jídla změkčila a stala se poddajnější, což peristaltickou činnost usnadňuje. Když slepené kusy potravy přilnou k vnitřnímu povrchu stěny a tělo začíná trpět dehydratací, dostavuje se bolest. Pokud požijeme projímadlo, měli bychom vždy vzápětí vypít hodně vody.

 

„Mistře, proč mají ti, kdo trpí zácpou, tak ošklivou kůži a všechny ty pupínky?“ ... „Měli bychom se zbavovat odpadních látek tak, jak určila příroda,“ odpověděl náš učitel. „Pokud však člověk přírodě do této cesty postaví překážky, odpad přechází do krve, zanáší životně důležité cévy a tělo se snaží odpadu zbavit prostřednictvím kožních pórů. Ale opět – odpadní hmota není dost tekutá, aby jemnými kanálky pórů prošla, a ty se tím pádem ucpávají a stav pokožky se zhoršuje. Pijme proto dost vody, dbejme na rozumnou míru pohybu – a nebudeme muset tolik platit za cascaru sagradu, fíkový sirup či ricinový olej.“ Zasmál se a dodal: „Pro tuto chvíli skončíme, abysme mohli vyběhnout ven a utíkat vypít litry vody!“ ...

 

Objednávka

Vyplňte prosím níže uvedené údaje:

RECENZE   ZDE

inspirativní videa   zde